7 voordelen van Ruiterfitness
Door Janneke Jansen, September 2018
Veel ruiters beoefenen naast het paardrijden ook nog een andere sport. De echte fanatiekelingen volgen Ruiterfitness trainingen als aanvulling op de training van hun paard. Om goed met je paard te kunnen presteren, wat je ook met hem doet, is een onafhankelijke zit essentieel. Maar hoeveel uren je ook in het zadel zit, je houding is nooit perfect. Er is altijd ruimte voor verbetering. Door het volgen van een gerichte training voor ruiters te volgen, blijf je in balans en train je de spieren die voor jouw rijden van belang zijn. In deze blog lees je meer over het belang van een aanvulling op je rijden, wat voor oefeningen je doet in een ruiterfitness training en hoe je na een training optimaal kunt presteren in het zadel.
Waarom rijden niet genoeg is…
De topruiters doen allemaal nog een andere sport naast het paardrijden. De meesten kiezen voor een aangepast programma, wat hen helpt bij hun prestaties in het zadel. Maar ook de ‘gewone’ ruiter ziet steeds meer het belang in van een fit lichaam.
Je verlangt van je paard elke keer een goede prestatie, maar hij is natuurlijk niet de enige die een sportprestatie weg moet zetten. Jij bent daar net zo goed een onderdeel van. Je hebt een betere houding en je hulpen komen beter door wanneer je fit bent. Op die manier help je je paard ook naar een beter resultaat. Als je zelf te vermoeid in het zadel zit, of je hebt de capaciteit niet om een hulp op de juiste manier te geven, gaat je paard ook minder goed lopen.
Populaire sporten onder ruiters zijn onder andere Yoga en Pilates. Dit zijn vormen van sport die lenigheid en core-stabiliteit bevorderen. Voor ruiters is dat erg belangrijk in het zadel. Het houd je soepel, zodat je de bewegingen van je paard goed kan volgen, en het maakt je ruiterspieren sterker.
Symmetrie
Paardrijden is een sport die van je lijf symmetrie verlangt. Je wilt beide zijden van je paard gelijkmatig trainen voor het beste resultaat. Dat houd in dat jij jezelf ook gelijkmatig moet belasten.
Helaas is ons dagelijks leven anders ingericht. De meeste dingen die we gedurende de dag doen zijn éénzijdig. Dit is door evolutie zo gegaan en daarom ontwikkelen we als kind als links- of rechtshandigheid. Wanneer je moet schrijven of iets moet pakken is dit ideaal. Op je paard komt deze dominante kant iets minder goed van pas.
Train je lijf in balans
Om die dominante ontwikkeling van armen en benen wat tegen te gaan, kun je oefeningen doen. Oefeningen om je spieren te versterken en/of te verlengen, zodat je dezelfde bewegingsvrijheid krijgt aan beide kanten. Ook oefeningen voor je coördinatie helpen je om het verschil tussen links en rechts te verminderen.
Fit voor je paard
Er is nog meer behalve spierkracht en coördinatie wat van belang is voor een goede ruiterhouding. Dit is iets wat veel ruiters vergeten, jij misschien ook wel. Een goede conditie is essentieel om een goede rit te rijden. Het maakt niet uit hoeveel kracht en coördinatie je hebt, als je halverwege je rit afzwakt en vermoeid raakt.
Conditietraining is een belangrijk onderdeel van de fitte ruiter. Een goede basisconditie is 5 km te voet kunnen afleggen binnen 30 minuten. De meeste recreatieruiters redden dit niet. Gelukkig zijn er op internet een heleboel hardloop trainingsschema’s om dit doel te halen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze site.
Behalve hardlopen kun je natuurlijk ook kiezen voor een andere vorm van conditietraining, zoals fietsen of zwemmen. De keuze is aan jou.
De 7 voordelen van Ruiterfitness
1. Afgestemd op jouw doelen. Je traint alleen de spieren die jou helpen om beter paard te rijden. Met bodybuilderarmen pas je niet meer in je rij-jasje. Zulke oefeningen zijn helemaal niet voor jou van belang. Die kun je dus lekker overslaan.
2. Je traint je coördinatie voor stillere hulpen. Wanneer je je spieren gericht leert aanspannen verbetert je coördinatie en dat helpt weer om je hulpen goed te kunnen doseren. Je spant niet teveel aan en ook niet te weinig, zodat je hulpen stil en efficiënt zijn.
3. Je vergroot je spierkracht. Niet op een bodybuilder manier, je hoeft je paard niet op te kunnen tillen. Het gaat er juist om dat je voldoende spierkracht hebt om een goede houding goed vol te kunnen houden. Het gaat dan vaak om de diepere spieren in je buik, rug, bekken en benen.
4. Je vergroot je lenigheid. Korte spieren zijn stijf. Door stijve spieren wordt het moeilijker om de bewegingen van je paard te kunnen volgen. Een goed Ruiterfitness programma traint dus niet alleen spierkracht, maar zorgt er ook voor dat je spieren op een goede lengte zijn. Je gewrichten blijven mobiel en die draf uitzitten wordt een piece of cake.
5. Je verbeterd je balans. Het draait allemaal om evenwicht. De juiste balans tussen aan- en ontspanning van je spieren. Laat dat nu juist voor elke sport anders zijn. Gelukkig kun je dit leren. Bij de Ruiterfitness ontwikkel je je evenwicht, zodat je met minder spierspanning in het zadel kunt zitten.
6. Je kunt thuis ook oefenen. Geen training bij jou in de buurt? Geen probleem! Je kunt vaak na een introductietraining of met een lespakket ook zelf aan de slag op de momenten dat het jou uitkomt. Kijk op deze pagina voor meer informatie.
7. Zeer geschikt bij ruiterrevalidatie. Wanneer je een tijdje geblesseerd bent geweest verlies je vaak wat fitheid. Een Ruiterfitness trainingsprogramma helpt je back on track, zodat je fysiek weer klaar bent om in het zadel te kruipen.
Wat doe je in een training?
Een Ruiterfitnesstraining is heel divers. Je oefent op verschillende onderdelen, waaronder coördinatie, spierkracht, lenigheid en conditie. De manieren waarop je dit doet kunnen verschillen en dat maakt de training zo leuk.
Zo kan een trainer bijvoorbeeld kiezen voor oefeningen:
• In tweetallen, samen ben je gemotiveerder
• Grondoefeningen op de mat
• Conditietrainingen, zoals looptrainingen of parcours
• Met een grote zitbal
• Met kleine ballen
• Met gebruik van objecten in en rondom de stal of bak
• Oefeningen vanuit andere stromingen, zoals pilates of yoga
• Oefeningen die je helpen om goed adem te blijven halen
Door al die verschillende oefenvormen blijft de training heel gevarieerd en leuk. Meerdere ruiters die aan hetzelfde doel werken, motiveren en helpen elkaar. Daardoor is het ook makkelijk vol te houden. Want echt trainen doe je niet maar één keer. Het beste effect krijg je wanneer je regelmatig sport.
Terug in het zadel…
Je hebt een lekkere Ruiterfitness training gehad en kruipt weer in het zadel. Trainen op de grond is anders dan op je paard. Op de grond heb je de kans om je meer te concentreren op een bepaalde beweging. Wanneer je die vaak herhaalt is het ook makkelijker om toe te passen in het zadel. Zo maak je de vertaalslag van de mat naar je paard.
Omdat je spieren sterker zijn en je een beter uithoudingsvermogen hebt, hou je een correcte houding langer vol. Zo haal je meer uit een training en kun je je paard gedurende de hele sessie optimaal begeleiden bij zijn houding en beweging. Met een beter resultaat als gevolg.
Wanneer je buiten de training van je paard wat tijd en energie in jezelf steekt, zal je paard je daar dankbaar voor zijn. Hij voelt namelijk echt wel verschil tussen een fitte ruiter of een slappe homp met ledematen.
Ruiterfitness volgen…
Heb jij wel eens een Ruiterfitness training gevolgd? Was dat éénmalig of heb je een cursusprogramma gevolgd? Wat voor effecten merkte jij met rijden? Laat het anderen weten in de comments op Facebook.
Ben je benieuwd naar wat jij kunt leren in een Ruiterfitness training? Boek dan nu een workshop bij jou in de buurt en maak kennis met het programma.