Het gebruik van video in je rijden
Door Janneke Jansen, Januari 2019
Ook zonder instructeur kun je beter gaan rijden. Wil je weten hoe? Analyseer jezelf of video! Ik persoonlijk hou niet van gefilmd worden. Ik krijg de kriebels zodra de camera aan gaat. Er komt spanning in mijn lijf en daar reageert mijn paard weer op. Super vervelend, want het terugkijken van die video is enorm waardevol. In deze blog krijg je van mij wat tips over het succesvol filmen van je rit.
Voordelen van filmen
Er zijn enorm veel voordelen van jezelf filmen wanneer je paardrijd. Dit kan tijdens een les zijn, of je proef op concours. Het is echter ook nuttig om je trainingssessies regelmatig te filmen.
Bij het terugkijken van de video beleef je nog eens het moment (goed of slecht). Het gevoel wat je daarbij had komt weer boven, alleen heb je er nu ook een beeld bij! Zeker wanneer je geen spiegels in je bak hebt, weet je vaak niet hoe het eruit ziet. Door dat filmpje krijg je de kans om het gevoel her te beleven en zo wordt het makkelijker om je houding te veranderen en in te laten slijten.
Je krijgt ook de kans om eens kritisch naar je eigen rijden te kijken. Wat gaat er goed en wat kan nog beter? Wie weet voelde het misschien niet zo goed op dat moment, maar ziet het er fantastisch uit. Andersom kan natuurlijk ook. Soms ligt de waarheid achter je ruitergevoel niet zo voor de hand en heb je echt een verkeerde interpretatie van je ervaring. Een video kan je helpen om je ruitergevoel bij te stellen.
Daarbij kan een video je gevoel ook juist bevestigen. Je hoopt altijd maar dat het er goed uitziet als je rijdt, en door jezelf te filmen weet je dat ook zeker. Je weet dan dat je tijdens je volgende training dat moeilijke figuur of oefening op dezelfde manier kunt benaderen.
Wanneer je jezelf regelmatig filmt, kun je ook duidelijk progressie zien. Het is goed om te zien hoeveel je als combinatie gegroeid bent. Zeker wanneer je het gevoel hebt niet meer vooruit te gaan, werkt dat super motiverend!
Tips voor het maken van een goede video
Je hebt misschien wel eens gemerkt dat jezelf (laten) filmen nog niet zo eenvoudig is. Er sluipen gemakkelijk kleine foutjes in, waardoor het beeld niet zo mooi is als je misschien gehoopt had.
Met deze tips gaat het vast beter:
– Zorg voor een vaste hand. Niets is zo vervelend als een bibberend camerabeeld. Het beste kun je de camera ondersteunen met een statief. Zo blijft je beeld stabiel. Heb je geen statief bij de hand? Zet dan je elleboog op de omheining om de camera te ondersteunen.
– Let op je scherm. Blij kijk je thuis de video terug, maar net op het cruciale moment wat je zo graag had willen vastleggen, verdwijn je uit beeld! Niets is vervelender dan dat. Wanneer je aan het filmen bent, let dan vooral op je schermpje en hou het paard en de ruiter mooi binnen het kader. Een opmerking maken of naar de combinatie zelf kijken zorgt ervoor dat je die twee uit het beeld verliest. Hou je aandacht erbij dus!
– Gebruik landscape-modus. Film je met je tablet of smartphone? Film dan vanuit landscape-modus. Dat betekent met de lange kant naar beneden. Een paard en ruiter vormen vaak een langwerpig beeld. Op deze manier komen ze mooier in beeld in het kader en kun je ze gemakkelijker in z’n geheel op film krijgen. Dat brengt ons bij het volgende:
– Film je hele paard. Je krijgt het beste beeld van jezelf als jij en je paard helemaal op film staan. Van hoef tot cap. De bewegingen die je met jouw hoofd maakt hebben ook invloed op het paard, dus is het belangrijk om ze op film te krijgen. Net zoals de voetvallen van je paard die je helpen om de takt te beoordelen. Wil je echt zien wat voor effect je houding heeft op je paard, dan zul je het geheel moeten bekijken.
– Gebruik een hoog aantal frames per seconde. Bij het paardrijden worden veel en snelle bewegingen gemaakt. Om je video zo helder mogelijk te krijgen, stel je de camera het beste in op een hoog aantal frames per seconde. Bij te weinig frames zal de beweging wazig worden. Stel je camera daarom in op sportstand, of bepaal handmatig het aantal beelden per seconde. Zo worden er veel meer beeldjes opgeslagen en krijg je het scherpste resultaat.
– Kies de beste plaats voor je camera. Van welke kant je gefilmd wordt, bepaald voor een groot gedeelte wat je te zien krijgt. Heb je iemand om voor cameraman/vrouw te spelen? Laat hem of haar dan middenin de bak staan en je volgen. Heb je niemand om je te assisteren? Zet de camera dan in de hoek en richt hem op de lange zijde. Op die manier valt er maar één hoek weg in je beeld en kun je vooral je zijgangen en rechtgerichtheid toch goed op film beoordelen.
Speciale apparatuur
Tegenwoordig staat de techniek voor niets. Je hebt nu zelfs systemen die ervoor zorgen dat je camera je automatisch volgt. Daarbij kunnen ze vaak ook in- en uitzoomen. Wel zo handig als je in de verste hoek van de bak aan het rijden bent.
Deze systemen werken over het algemeen goed, maar zijn niet goedkoop. Wanneer je veel gebruik maakt van video-analyse bij jezelf en je hebt niet altijd iemand die de camera voor je vast kan houden, is het de investering echter zeker waard.
Een van de nadelen waar je wel tegenaan kunt lopen zijn de weersomstandigheden: Vocht en stof zijn over het algemeen niet goed voor elektronica. Je doet er dus verstandig aan om goed in te schatten wat het weer doet, voordat je je opstelling plaatst.
Tijdens mijn zitlessen maak ik zo vaak mogelijk gebruik van de PIXIO robot. Als klant krijg je dan je les op USB-stick mee naar huis, zodat je deze later nog eens kunt bekijken. Dat is vooral handig wanneer je bepaalde tips nog eens terug wilt zien, maar ook om over een tijd te bekijken hoeveel je nu eigenlijk bent verbeterd. Veel van mijn klanten zijn erg over het systeem te spreken.
In dit filmpje krijg je een korte impressie:
Beter geluid
Heb jij dat ook wel eens gehad? Wanneer je (een deel van) je les filmt, maar je de instructeur niet kunt verstaan? Super vervelend! Daarom maak ik gebruik van een instructie-set die ik ook gemakkelijk op de videocamera aan kan sluiten. Tijdens de lessen, maar ook wanneer ik mezelf film, sluit ik de draagbare zendermicrofoon aan op de camera. Zo kan je in de les het commentaar super goed verstaan op film.
In mijn eigen gefilmde trainingssessies gebruik ik de microfoon om commentaar te geven op mijn eigen rijden op dat moment. Wanneer ik de film dan terug kijk, weet ik wat ik op dat moment ervoer en waar ik op moet letten. Super handig dus!
Mentale blokkades
Ik ben er niet altijd zo happig op geweest om mezelf te filmen. Vroeger had ik er heel veel moeite mee wanneer de camera aan ging. Ik maakte dan zoveel spanning dat mijn paard er negatief op reageerde. Daarbij keek ik het gefilmde zelden terug, omdat ik bang was voor wat ik te zien zou krijgen.
Door de camera heel vaak op te stellen en mezelf er echt toe te zetten om te kijken, ben ik over deze angst heen gekomen. Daarvoor heb ik dus heel wat uren film opgenomen.
Soms was ik heel blij met het resultaat, soms wat minder. Ik ben er wel altijd wat van opgestoken! Ik wil dus iedereen aanraden om regelmatig de camera ter hand te nemen en jezelf een kritisch te bekijken, hoe moeilijk je het ook vind.
Uiteindelijk wordt het steeds makkelijker!
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een video van je les voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden voor een zitles of maak een afspraak.
Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van video in je rijden? Laat het mij en anderen weten in de comments op Facebook!